Jste zde

Domů » Tunisko

Návštěva Mahdie

Pohled na pevnost Al Borj el Kebir v Mahdii, Tunisko
Autor: Diego_Delso

Oblíbené přímořské letovisko Mahdia se rozkládá na severozápadě Tuniska, na pobřeží Středozemního moře.

Je to zároveň přístavní město ležící jihovýchodně od Monastiru a severovýchodně od El Jemu.

Historie a památky

Město bylo založeno Fátimovci za vlády chalífy Abdallaha al-Mahdi v roce 921, po kterém bylo také pojmenováno.

Ruiny původního punského města ale svědčí o ještě dřívějším osídlení před založením Mahdie. Z fátimovského období se dosud zachoval přístav a první mešita.

Přístup na pevninu tvořila ještě dnes existující brána Skiffa El Kahla, která má asi 40 metrů dlouhý průchod a byla považována za nedobytnou proti nepřátelským nájezdům.

Roku 1087 na město zaútočily lodě z italského Janova a Pisy. Z 10. a 11. století se také dochovaly některé historické budovy.

V roce 1390 bylo město terčem dalšího válečného tažení, později se stalo základnou muslimských korzárů a bylo i neúspěšně obléháno francouzsko-janovskou armádou Křižáků.

Ve středu mahdijského poloostrova stojí pevnost Borj el Kebir. Byla postavena v roce 1595 za turecké nadvlády na obranu proti Španělům.

Mahdia má krásné staré město (medinu), mezi další zajímavosti patří Velká mešita, tradiční muzeum tkaní anebo hřbitov.

Velká mešita Mosquée Obeidite byla postavena v letech 916-921 jako první fátimovská mešita v zemi podle předlohy mešity Sidi Oqba v Kairouanu. Sama pak sloužila jako model pro další mešitu v egyptské Káhiře.

Po několika přestavbách byla z velké části zničena v roce 1554 a teprve v 18. století ji nahradila provizorní stavba. V roce 1960 byla stržena a v letech 1961-1965 se rekonstruovala podle původních plánů.

Regionální muzeum se nachází na náměstí Farhat Hachet, hned vedle monumentální brány Skiffa el Kahla. Je to malé muzeum s různými římskými mozaikami a mramorovými sochami z El Jemu, s amforami z punského a římského období a několika olejovými lampami.

Není to čistě archeologické muzeum, protože vystavuje i předměty denní potřeby z křesťanského a islámského období, tradiční svatební šaty a v neposlední řadě také tradiční tkalcovské výrobky.

Kromě toho je Mahdia také považována za centrum podvodní archeologie, a to poté, co byly v 70. letech minulého století objeveny řecké nádoby ve vracích lodí. Tyto nálezy dnes můžete obdivovat v muzeu Bardo ve městě Tunis.

Zajímavosti

Pokud chcete blíže poznat místní kulturu a obyvatele, je dobré navštívit páteční trh. Brána Skiffa El Kahla se mění v bazar jako z pohádky Tisíc a jedna noc. Tkadleny, vyšívačky a švadleny vytvářejí pěkné tradiční kroje, prodávají se hedvábné výrobky nebo zlaté šperky.

Pro opravdové romantiky by mohlo být velmi zajímavé náměstí "Place du Caire" s kavárnou, ve staré Medině před mešitou Haji Mustafa Hamza. V letních měsících se zde konají různé festivaly, například v listopadu olivový festival.

Pláže a výlety

Město nabízí široký výběr hotelů, které se většinou řadí k vyšší kategorii. Najdete zde také nádherné, ale nijak přeplněné písečné pláže. Vzhledem k mělkému moři jsou ideální i pro rodiny s dětmi.

Na výběr je i bohatá nabídka vodních sportů a vše ostatní, co potřebujete pro perfektní dovolenou u moře. Další krásné pláže se rozkládají jižním směrem k městům Ksour Essaf a Chebba.

Za návštěvu stojí i nedaleká velká města Monastir a Sousse. Obě byly také součástí historické oblasti Ifriqiya a mají podobně zajímavé historické budovy. O něco vzdálenější město Sfax nabízí se svými muzei působivý kulturní zážitek.

Skvělý výlet za historií je také například k amfiteátru El Jem. Jedná se o třetí největší arénu na světě, hned po Římě a Veroně. Po dlouhých letech restaurování se zde opět konají nezapomenutelné hudební akce.

Geografie: 

Místo

Pevnost Al Borj el Kebir, Mahdia 35° 30' 18.3492" N, 11° 4' 34.6512" E
Location

Tunisko, Maroko na FB