Jste zde

Domů » Maroko

Rabat, 2. část

Pohled na jednu z ulic města Rabat v Maroku
Autor: andynash

Čtyři brány vedou z Nového Města k souku (trhu), který se rozprostírá přes větší část medíny.

Přes ulici Sidi Makhlouf dojdete na náměstí Souk el Ghezel, bývalý trh s otroky.

Hned naproti stojí kasba (pevnost) des Oudaias, jejíž hlavní vchod je právem považován za jednu z nejvýznamnějších památek almohadského období.

V bývalé rezidenci je dnes umístěno Muzeum marockého umění, Muzeum lidového umění a Muzeum hudebních nástrojů. Jsou tu k vidění překrásné sbírky šperků, hudebních nástrojů, koberců, spisů koránu či místních krojů.

Mnoho turistů navštěvuje každoročně mauzoleum Mohammeda V. a jeho syna Hassana II., které bylo dokončeno roku 1967.

Komplex se skládá z mešity, samotného mauzolea a malého památníku s obrazy ze života králů Maroka.

Stráže v mauzoleu jsou oděny do tradičních marockých krojů s harémovými širokými kalhotami a s šerpami.

Před mauzoleem je plocha s pozůstatky mešity. Její stavbu nařídil ve 12. století sultán Yakoub El Mansour, a měla se stát největší islámskou mešitou na světě. Nikdy nebyla dokončena a byla zcela zničena při zemětřesení v roce 1755.

Dochovala se z ní pouze Hassanova věž, dnešní symbol města Rabat. 44 metrů vysoký minaret měl mít původně výšku až 80 metrů, ale i tak je dnes vidět ze širokého okolí.

Hlavní ulicí tzv. Nového města (Ville Nouvelle), plnou moderních budov a velkolepých zahrad, se sídlem vlády i univerzity, je Avenue Mohammed V. Je zde také marocký parlament, nádraží Rabat Ville, kanceláře, hotely i banky.

Nejstarší domy zde byly postaveny ve 20. letech minulého století v odvážném stylu art deco. Na jižním konci bulváru stojí velká mešita es Sunna (z počátku 20. století). Archeologické muzeum jen pár metrů na východ vás nechá nahlédnout do marocké historie.

Uvidíte zde ty nejvýznamnější nálezy zejména z římského období. Na druhé straně mešity es Sunna vede cesta k vládní čtvrti dále na jih, kde stojí královský palác a další budovy z 19. století, a také skvělé místo pro setkávání - mechouar.

Na konci Avenue Yacoub el Mansour se nachází hned za městskými hradbami pozůstatky římského města Chellah. K vidění jsou zde hrobky bývalé vládnoucí dynastie Marínovců (Merinidů), lázně nebo římské fórum. Areál byl ale roku 1755 hodně poničen zemětřesením.

Salé

Z Rabatu se přes most dostanete do sousedního města Salé. Přes bránu Bab Lamrisa pak dojdete do staré části města zvané "medína", odkud se pak dá pokračovat směrem do místní židovské čtvrti Mellah.

V medíně je umístěna mešita z dob Almohadů z 12. století a nejkrásnější stavba z dob Marínovců - medresa Abul Hassan postavená kolem roku 1340.

Salé je také hlavním centrem místního umění a řemesel. Místní řemeslníci zde vyrábějí krásné keramické výrobky, koberce a práce ze dřeva. Slavná čtvrť hrnčířů se nachází u druhého mostu přes řeku Bou Regreg.

Hassanova věž ve městě Rabat, Maroko
Autor: Carlos ZGZ
Geografie: 

Místo

Hassanova věž, Rabat 34° 1' 27.0012" N, 6° 49' 22.0008" W
Location

Tunisko, Maroko na FB